De Peel, de heide, de mooie natuur

De Peel, de heide, de mooie natuur. Dat natuur schilderen is een van mijn favoriete onderwerpen. In de tijd dat ik nog les kreeg, vroeg mijn leraar: “Wat wil je graag schilderen?”. Ik wist het meteen. “De natuur”, riep ik! Ik moest van hem een keuze maken, want de natuur is natuurlijk heel breed. Ik begon dus met een heidelandschap. Ik wandel graag en liefst in de vrije natuur. Beelden van heide zitten al in mijn hoofd, daar heb ik geen voorbeeld van nodig. Dus ik begon zonder foto, alleen met wat ik in mijn hoofd had. Er kwam een mooi watertje bij, wat weerspiegeling in het water, wat wolken en lucht. Het is met schilderen mogelijk om dus je eigen beeld van de werkelijkheid te maken. Helemaal mooi is het als er dan positieve reacties komen. Ik had het op een tentoonstelling prominent gehangen. Een tijdje later krijg ik een email. Een echtpaar op leeftijd wilde graag een schilderij, van de natuur, van heide.

Countryroad

Ze woonden tegen een bos aan en de man wandelde heel graag, elke dag met hun hondje, in de natuur. Zijn vrouw vertelde dat ze meer van moderne kunst hield, dus dit schilderij zou echt voor haar man zijn. Ik liet ze mijn heide landschap wat ik had geschilderd zien. Ze waren meteen enthousiast, maar het moest op een groter doek. Dit schilderij was wel mooi, zeiden ze, maar te klein voor in hun huiskamer. Dus ik ging aan de slag voor hun. Op een groter doek. En het moest hetzelfde worden. “Dat kan niet”, vertelde ik ze. Het gaat er zeker op lijken maar elk schilderij is anders. Het is altijd uniek. Dat vonden ze prima, als ik het maar wilde maken voor hun. Na een tijd was het klaar en ik had ze op de hoogte gehouden van de progressie. Dat vonden ze heel fijn.

de peel

Ik ging het persoonlijk brengen. Ik had het ook mooi laten inlijsten voor hun, want dat wilden ze graag. Ze waren zo blij. Het was helemaal naar hun zin en ik zag ze genieten. We hebben het meteen opgehangen in hun huiskamer. Boven de tv, want zei hij: :”Ik val nogal eens in slaap voor de televisie, ik moet dan wel eens een programma mee kijken wat ik niet wil zien. Dus dan kijk ik liever naar dit schilderij van de heide!” Meteen bestelden ze nog een schilderij, daarover vertel ik volgende week meer.

Hoe mooi is het om mensen in hun hart te kunnen raken, dat ze echt blij zijn. Later kreeg ik nog een email van ze. Dat raakte mij weer…

Dit is hun email:
Mireille het schilderij van de heide brengt mij nog meer tot rust ik kan er uren naar kijken als ik teminste wakker kan blijven maar als ik erbij in slaap val droom ik dat ik in de heide in het zonnetje lig . We hebben het volste vertrouwen in U dat het rechthoekige schilderij weer iets mooi wordt. Groetjes en tot gauw.