Wat een mooie illusie….

Mijn vader is 80 jaar oud en zijn gezondheid laat te wensen over. Zijn moeder is overleden toen hij heel jong was. Hij was 7 jaar oud. Hij mist haar en zijn vader heeft voor hem gezorgd toen hij jong was, later draaide mijn vader de rollen om. Ze praatten niet veel, maar zaten gewoon lekker samen de krant te lezen op zondag. Waarom wist ik niet, maar ik moest zijn ouders schilderen. Van mezelf. Van zijn moeder is maar 1 foto en een foto van zijn ouders samen is er niet. Dus met de foto’s van mijn opa en de ene foto van mijn oma ging ik aan de slag. Oma wilde ik eerst alleen schilderen, mooi doek, mooie verf, maar ze wilde er niet op! Toen bedacht ik, laat ik ze samen schilderen, na al die jaren weer verenigd. Zo gezegd, niet zo gedaan. Ook bij mij riep het emoties op. Nu wilde mijn oma wel op het doek. Opa lukte ook heel goed en mijn oma, dat wist ik niet zo zeker of ze wel goed op het doek stond. Ik had haar tenslotte nooit gekend. Eindelijk was het klaar en ik geef het aan mijn vader. Vorig jaar op zijn 80e verjaardag. Hij was heel blij en trots. Ook dat ze nu samen waren, dat deed hem heel veel goed.

Mireille van de Riet

Afgelopen zondag was ik bij hem, even gezellig en hij kijkt weer vol trots naar het schilderij. Het moest bij hem in de huiskamer hangen, daar kan iedereen het zien en zelf ziet hij het daar ook het beste. Hij kijkt naar het schilderij en kijkt me even later aan. “Hij praat tegen me”, zei hij. Hij bedoelde mijn opa, die is nu voor zijn gevoel dus heel dicht bij en hij kan er mee praten, vind hij. “Wauw”, dacht ik, dat is bijzonder. En wat zegt opa dan tegen jou, vroeg ik aan mijn vader. Hij zei: “Als je met je armoede niet om kunt gaan, dan ben je niet waard dat je leeft”. Hij zei het in het dialect, dus dat kwam binnen bij me. Op deze manier blijft hij het leven nog steeds leuk vinden, kan hij omgaan met al zijn beperkingen en dat is voor hem dus een steun. Ik ben blij en dankbaar dat ik dat schilderij voor hem heb kunnen maken. Zijn ouders weer samen en hij put er steun en troost uit. Illusie of niet, het helpt …